måndag 2 juni 2008

äppelkaka med vaniljsås




2,5dl vetemjöl


2,5dl socker


1tsk bakpulver


0,5 tsk salt


1 st ägg


100g smör el margarin ,smält


4st äpplen






Gör så här;




1)blanda samman de torra ingredienserna.


2)smält smöret och blanda i det och ägget i den torra blandningen.


3)smörj en ugnsfast form och lägg i de skalade,urkärnade och klyftade


äpplena.


4)häll smeten över äpplena och grädda i ugn 175°grader i ca 35 minuter.


5)servera med fluffig vaniljsås.

VANILJSÅS.
5 dl mjölk 3%
1 st vaniljstång
1,5 dl socker
7 st äggulor
0,75 majsstärkelse (maizena)
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde
Gör så här;
1)koka upp mjölken och delad och urskrapad vaniljstång.
2)vispa socker,äggula och majsstärkelse luftigt.
3)slå över den heta mjölken under vispning.
4)häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka försiktigt upp under vispning,så
fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
5)rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
6)vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen,till en fluffig sås.

























Inga kommentarer: